Fermente Nedir?
Fermente Gıdaların Faydaları ve Fermantasyon Süreci
Fermantasyon doğal yöntemler kullanılarak gıda ürünlerinin üretilmesinde kullanılan bir üretim çeşididir.
Fermantasyon yöntemi ile gıdaların dayanma süresinin doğal yollar ile uzatılması en eski gıda muhafaza yöntemlerinden bir tanesidir.
Fermantasyon süreci gıdaların, diğer yardımcı gıdalar ile (tuz baharatlar vb.) gerekli koşullarda dinlendirilmesi ile ortaya çıkan doğal, sağlıklı ve biokimyasal bir süreçtir.
Günümüzde tükettiğimiz gıdaların önemli bir bölümünü fermente ürünler oluşturmaktadır.
Ancak fermente gıdaların faydaları sadece dayanma sürelerinin uzatılmasından ibaret değildir. İşte bu sürecin ve sonuçlarından bahsettiğimiz fermente gıdaların insan sağlığına sağladığı bazı avantajlar:
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Fermente gıdalar, probiyotikler içerir. Bu probiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendiren iyi bakterileri destekler.
Sindirimi Kolaylaştırır: Fermentasyon süreci, bazı besinlerin sindirilmesini kolaylaştırır. Özellikle bazı tahıllar ve süt ürünleri fermente edildiğinde, bu gıdaların sindirimi daha kolay hale gelir.
Besin Değerini Arttırır: Fermantasyon, gıdaların besin değerini artırabilir. Örneğin, fermente edilen bazı sebzelerde vitamin ve mineral miktarı artabilir.
Fermantasyonla Üretilen Popüler Gıdalar
Sucuk: Doğal sucuk fermente sucuktur. Kıymaların baharatlarla karıştırılıp doğal bağırsaklara doldurulmasından sonra 7 gün boyunca olgunlaşması ve gerçek tadına ulaşması için sabırla beklenir.
Yoğurt: Sütün fermantasyonuyla üretilen bu besleyici gıda, dünya genelinde popülerdir.
Turşu: Sebzelerin tuzlu su veya sirke ile fermantasyonu sonucu elde edilir.
Kefir: Süt ve kefir tanelerinin fermantasyonu ile üretilen içecek.
Sauerkraut: Lahana'nın tuz ile fermantasyonu sonucu üretilen bir sebze ürünüdür.
Kimchi: Kore kökenli, lahana ve baharatların fermantasyonu ile üretilen bir sebze yemeğidir.
Apikoğlu ürettiği sucuklarda fermantasyon yöntemini tüm doğallığı ile uygulayıp sofralarınıza, damak tadınıza uygun bir şekilde sunmaktadır.
Apikoğlu olarak 100 Yılı aşkın süredir edinmiş olduğumuz tecrübe ile fermantasyon yöntemini kullanarak fermente sucuk üretik ve üretmeyede devam ediyoruz.
Ve biliyoruz ki gerçek sucuk fermente sucuktur.
Çünkü fermente sucuk, fermentasyon denilen doğal süreç ile üretilir. Kıymaların baharatlarla karıştırılıp doğal bağırsaklara doldurulmasından sonra 7 gün boyunca olgunlaşması ve gerçek tadına ulaşması için sabırla beklenir. DEVAMINI OKU
Sucuk ürünümüz ısıl işlem görmediği; Fermente olduğu için hassas bir üründür.
Fermente Sucuklar kendi ambalajından çıkartıldıktan sonra muhafaza edilirken strech film, buzdolabı poşeti vb. maddelerle sarıldığında ürün üzerinde nem birikmesi oluşacaktır.
Ortamda bulunabilen ve bozulmaya neden olan küf, maya gibi mikroorganizmalar... DEVAMINI OKU
Dilimli ürünler hayatımızı kolaylaştıran, çabuk hazırlanan ve kolay tüketilen ürünler arasında yer almaktadır.
Peki dilimli ürünleri dahada lezzetli kılmak için ne yapılabilir?
-Pastırma, Füme Etler gibi dilimli ürünlerin buzdolabından çıkartılıp... DEVAMINI OKU
Artizan, mutfak kültürüyle ilgili bir terimdir. Hem sanatkar hem de zanaatkar anlamına gelen bu sözcük, geleneksek yöntemlerle büyük uğraşlar vererek yemek hazırlayan aşçılar için kullanılır.
Bununla birlikte evde kendi imkanlarıyla egzotik ve farklı yemekler hazırlayan kişilere de artizan denir.
Artizan kelimesi Fransızca kökenli artist sözcüğünden türetilmiştir. Artist sözcüğü... DEVAMINI OKU