Artizan Nedir ?
Artizan, mutfak kültürüyle ilgili bir terimdir. Hem sanatkar hem de zanaatkar anlamına gelen bu sözcük, geleneksek yöntemlerle büyük uğraşlar vererek yemek hazırlayan aşçılar için kullanılır.
Bununla birlikte evde kendi imkanlarıyla egzotik ve farklı yemekler hazırlayan kişilere de artizan denir.
Artizan kelimesi Fransızca kökenli artist sözcüğünden türetilmiştir. Artist sözcüğü de sanatçı ve zanaatkar anlamına gelir.
Geleneksel yöntemler kullanarak ve tamamen doğal bir şekilde yemek pişiren kişilere artizan denir. Bu terim önceleri sadece fırıncılar için kullanılırdı. Günümüzde ise kahve ve tatlılar da dahil olmak üzere doğal bir şekilde hazırlanan birçok yiyecek ve içecek artizan olarak tanımlanmaktadır.
Yiyeceklerde Artizan Ne Anlama Gelir?
Türk mutfağında yaygın olan deyişlerden biri el emeği göz nurudur. Artizan olarak nitelendirilen kişiler ikram ettiği ya da satışa çıkardığı yemekleri saatler boyunca yoğun emekler vererek hazırlar. Pişirdiği yemeklerde el emeği olduğu için makinelerde hazırlanan hazır gıdalara oranla çok daha lezzetlidir.
Apikoğlu artizanal ürünleri inceleyin!
Popüler Artizan Ürünler
Artizan Ekmek: Elde yoğrulan, uzun süre mayalandırılan ve taş fırınlarda pişirilen ekmeklerdir.
Artizan Peynir: Geleneksel yöntemlerle hazırlanan, doğal mayalarla mayalanan peynir çeşitleri.
Artizan Çikolata: Yüksek kaliteli kakao çekirdekleri kullanılarak hazırlanan el yapımı çikolatalar.
Artizan Ürünlerin Önemi
Artizan ürünler, geleneksel yöntemlerin ve doğal malzemelerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Bu nedenle hem sağlık açısından hem de lezzet açısından birçok avantaja sahiptir. Tüketiciler, bu tür ürünleri tercih ederek hem sağlıklı beslenmeyi hem de özgün lezzetleri deneyimleyebilir. Ayrıca, artizan ürünleri satın alarak küçük üreticilere ve yerel ekonomiye de destek olmuş olursunuz.
Çünkü fermente sucuk, fermentasyon denilen doğal süreç ile üretilir. Kıymaların baharatlarla karıştırılıp doğal bağırsaklara doldurulmasından sonra 7 gün boyunca olgunlaşması ve gerçek tadına ulaşması için sabırla beklenir. DEVAMINI OKU
Sucuk ürünümüz ısıl işlem görmediği; Fermente olduğu için hassas bir üründür.
Fermente Sucuklar kendi ambalajından çıkartıldıktan sonra muhafaza edilirken strech film, buzdolabı poşeti vb. maddelerle sarıldığında ürün üzerinde nem birikmesi oluşacaktır.
Ortamda bulunabilen ve bozulmaya neden olan küf, maya gibi mikroorganizmalar... DEVAMINI OKU
Dilimli ürünler hayatımızı kolaylaştıran, çabuk hazırlanan ve kolay tüketilen ürünler arasında yer almaktadır.
Peki dilimli ürünleri dahada lezzetli kılmak için ne yapılabilir?
-Pastırma, Füme Etler gibi dilimli ürünlerin buzdolabından çıkartılıp... DEVAMINI OKU
Artizan, mutfak kültürüyle ilgili bir terimdir. Hem sanatkar hem de zanaatkar anlamına gelen bu sözcük, geleneksek yöntemlerle büyük uğraşlar vererek yemek hazırlayan aşçılar için kullanılır.
Bununla birlikte evde kendi imkanlarıyla egzotik ve farklı yemekler hazırlayan kişilere de artizan denir.
Artizan kelimesi Fransızca kökenli artist sözcüğünden türetilmiştir. Artist sözcüğü... DEVAMINI OKU