Ortaya Karışık Yeni Eklenenler En Çok Korunanlar

0

kişi koruyor

İç Baklalı Enginar

Kısmet Lokantası / Ege ve Osmanlı Mutfağı / İzmir (Kemeraltı)

Boğaziçi Borsa / Harbiye, Lütfi Kırdar Kongre salonu altı. 0212 42001-02
Malzemeler

5 adet enginar
yarım kg iç bakla
2 soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 limon
1 kesme şeker
1 demet dereotu
tuz

Hazırlanması:

1. Soğanları ince doğrayın ve yağda hafifçe çevirin. Temizlenmiş ve tuza batırılmış, yarım limonla ovulmuş enginarları sıralayın. Tuz, şeker ve yarım limon sıkın., üstünü örtecek kadar su koyun.

2. Tencerenin ağzını önce yağlı kağıtla, sonra kapakla kapayın, ateşe bırakın.

3. Yarı pişince iç baklaları ekleyin. Tamamen pişince ateşten alın. Enginarları servis tabağına dizin, ortalarına baklaları doldurun ve bol miktarda kıyılmış dereotu serpin.
Ekleyen: Muhsine Bulut
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Kadayıf Dolması

Muammer Usta'nın Yeri Adres : Numune Hastanesi Giriş Karşısı / ERZURUM
Malzemeler

1 paket (500gr) kadayıf
250 gr tereyağı (2 çubuk/ ben 200gr kadar kullandım)
1 bucuk-2 bardak kadar iri çekilmiş ceviz içi

Şerbeti için

3 bucuk su bardağı seker
3 su bardağı su
yarım limonun suyu
Yapılışı:

Önce şerbeti hazırlayın. Su ve sekeri kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar kaynatıp limon suyunu ilave edin. Biraz daha kaynatıp soğumaya bırakın. Hatta ılındıktan sonra buzdolabına koyup iyice soğutun.
Tereyağını eritip soğutun. Sıcak olursa kadayıfları yumuşatır.
Geniş bir tepside kadayıfı kopartmadan lif lif ayırın.
Eriyip soğumuş tereyağını üzerine gezdirip harmanlayarak yağı kadayıfa yedirin.
Tepsinizi yağlayın. Kadayıftan elinizi dolduracak kadar (ya da arzunuza göre daha küçük) parçalar alıp düzgünce yerleştirin.
İçine bir tutam ceviz içi koyup yaprak sarar gibi sıkıca yuvarlayıp sarın.
En son sarılmış tarafını aşağıya getirerek tepsiye aralık vermeden yan yana dizin.
Önceden işitilmiş 350F dereceli fırında kızarana kadar pişirin.
Çıkarıp soğumaya bırakın. Tepsiye elinizi değdirebilecek sıcaklığa gelsin. Sonra dolapta iyice soğumuş olan şerbeti her tarafına gezdirin. Ustu açık olarak çekmesi için bir müddet dinlenmeye bırakıp servise hazır hale getirin.
Ekleyen: Çisem Sözcü
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Su Böreği

Köy Değirmeni / Antalya (Yeşilbahçe)

Zencefil / İstiklal cad. Kurabiye sok. No :3 Beyoğlu. 0212 2444082
Malzemeler:

6 adet yufka
6 adet yumurta
125 gram margarin veya tereyağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı su
2 su bardağı beyaz peynir

Hazırlanışı

• Margarin veya tereyağını eritin, soğumaya bırakın.
• Bu arada yumurtaları derince bir kapta iyice çırpın.
• Yumurtalara eritilip soğutulmuş margarin veya tereyağını, sıvıyağı ve suyu son olarak da kabartma tozunu ilave edin ve çırpın.
• 3 yufkayı aralarına hazırladığınız karışımı sürerek önceden yağladığınız tepsiye yayın.
• Çatalla ezilmiş beyaz peyniri yerleştirin.
• Kalan 3 yufkayı da yine aralarına karışımı sürerek tepsiye yayın.
• Yufkaları yaymayı tamamladıktan sonra bıçak ile börek üzerinde delikler açarak ve/veya böreği dilimleyerek kalan karışımın tamamını böreğin üzerine dökün.
• Böreği 200 dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirin NOTtarifi benden tariflerden aldım deneyin beğeneceksiniz
Ekleyen: Ezgi Çebioğlu
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Kadınbudu Köfte

Şıpse Annemin Yemekleri / Ankara (Balgat)

La Cafe / İzmir
Malzemeleri

* Yarım kilogram kıyma
* 1 adet kuru soğan
* 1 kahve fincanı pirinç
* 3 adet yumurta
* 1 su bardağı su
* Tuz
* 1 yemek kaşığı margarin
* Karabiber

Tarifi

Margarin ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Sonra tencereye su ilave edilir. Kaynayınca ayıklanmış pirinç eklenir. Pirinçlerin lapa durumuna gelmesi beklenir. Ateşten indirilip soğutulur. Diğer tarafta kıymanın 3′te ikisi teflon tavaya konup kuvvetli ateşte suyunu salıp yeniden çekinceye kadar karıştırılarak kavrulur. Soğumaya bırakılır. Soğanlı kıymayla çüğ kıyma karıştırılır. Karabiber, 1 yumurta, tuz ve lapa eklenir. 5 dakika yoğurulur. Sonra bu karışımdan yumurta iriliğinde parçalar alınıp ortaları bastırılarak köfteler oluşturulur. 2 yumurta, bir kasede çırpılır. Köfteler yumurtaya batırılarak kızgın yağdaki tavada kızartılır. Sıcak servis yapılır.
Ekleyen: Murat Erdoğan
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Süt Helvası

Hacıbey Lokantası (Bursa)
Malzemeler

1,5 kg süt
250 gr margarin
100 gr tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı un
400 gr şeker (2 su bardağı)

Yapılışı

Yağlar eriyince un içine katılır. Pembeleşinceye kadar kavrulur.
Kaynayan süt kavrulmuş unun içine dökülür boza haline gelene
kadar karıştırılır şeker ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Karışım tepsiye
dökülür fırına verilir . Üstü pembeleşinceye kadar fırında kalır. Sıcak
sıcak tabaklara koyularak 1-2 dk bekletilir üzerine isteğe göre tarçın
veya dövülmüş fındık serpilir ve servis edilir.
Not: Süt kaynar şekilde dökülür (püf noktası)
Ekleyen: Nazan Demir
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Güllaç

Murat Muhallebicisi
1,5 Litre süt kaynatılır, Süt ılık hale gelince bir paket vanilya ve 2 su bardağı şeker eklenir.
Bir tepside güllaç yaprakları süt ile ıslatılır ve başka bir tepsiye dizilir. Bir kaç yaprağı süt ile ıslatıp serdikten sonra ceviz içleri serpiştirilir. bir kaç yaprak daha ıslatılıp üstü kapatılır. Eşit kareler halinde kesildikten sonra üzerinde kalan süt gezdirilir. Nar ve cevizle üzerini süsledikten sonra 30 dakika süreyle buzdolabında bekletilir. Arzu edildiği taktirde gül suyu serpilerek tatlandırılabilir. Afiyet olsun...
Ekleyen: Mustafa Sezgin
Sen de koru:

0

kişi koruyor

İskender Kebap

Bursa iskender'de
Malzemeler,

1 paket hazır döner
1 su bardağı yoğurt,
4-5 Adet pide
2 diş sarımsak,
5 adet domates,
1,5 yemek kaşığı salça,
1 adet kırmızı soğan,
3 yemek kaşığı tereyağ,
4-5 adet sivri biber
1 adet patlıcan,

Hazırlanışı,
Pideleri küp küp kesin. 1.5 kaşık tereyağı ile soteleyin.
Kalan yağ ile hazır döneri tavada ısıtın.
Üzerine salça ve rendelenmiş 2 domatesi ilave edin.
Sarımsağı ezip yoğurda katın.
Patlıcan, domates, sivri biberleri dilimleyip ızgarada pişirin.
Kırmızı soğanı piyazlık doğrayıp tuzla ovun.
Pidelerin üzerine önce soslu döneri sonra yoğurdu ekleyin.
Izgara sebzeler ve soğanla süsleyip servis yapın.
Afiyet Olsun.
Ekleyen: Büşra Pamuk
Sen de koru:

0

kişi koruyor

BOZA

Vefa Bozacısı

Nasıl Gidilir : Vefa Bozacısı, Gıda Maddeleri San.Tic.A.Ş.
Vefa, Katip Çelebi Cad. No:104/1 İstanbul

Karakedi Bozacısı (Eskişehir)

Nasıl Gidilir : Köprübaşı caddesinden Hamamyoluna doğru yürüyün. Has Otel aralığına girmeden çaprazda.
MALZEMELER

2 bardak bulgur
20 bardak su
2 çorba kaşığı tarçın
yarım bardak yoğurt
yarım tatlı kaşığı kuru maya
2.5 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı un
yarım çorba kaşığı vanilya

HAZIRLANIŞI

Bulguru büyükçe bir tencereye koyup 11 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece dinlendirin. Kısık ateşte 2 saat kadar pişirin.
Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun.
Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.
Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Ateşten çelip içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilınca içine yoğurt katın.
Mayayı 1/4 bardak ılık suda ezip 5 dakika kadar bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin.
Mayalı karışımı ezilmiş bulgura katıp oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın.
Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın.
Tarçınla servis yapın.
Ekleyen: Hakan Birlik
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Mantı

Bursalı Fatoş Mantı / Bursa

Çimdik Mantı Restaurant / İstanbul
Malzemeler İçi:

* 250 gram kıyma
* 1 büyük boy soğan (rendelenecek)
* yarım demet maydanoz(ince doğranmış)

Hamuru:

* 2 su bardağı un
* 1 yumurta
* tuz
* aldığı kadar su

Sosu:

* Yoğurt,
* sarımsak,
* kırmızı biber,
* tereyağı,
* nane,
* sumak

Hamurunu Hazırlanması

Una bir yumurta kırılır. Su ile hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur. Hamur okalava ile 5mm kadar veya en ince şekilde açılır. Hamur, üzerine hafifçe un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alınır (veya masa üzerinde de bu işlemi yapabilirsiniz).

Büyük daire şeklinde açılan hamur düz ağızlı bir bıçak ile önce enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 3-4cm aralılar ile kesilir. Sonuçta hamur 3-4 cm kareler şeklinde kesilmiş olur. Kare şeklinde olmayan hamurun kenarında kalan parçalar ortalarından büzülerek fiyonk makarna şeklinde hazırlanır ve içleri boş olarak pişirilmek üzere kenara konulur.

Mantının İçinin Hazırlanması

Kıymaya tuz ve karabiber ile yıkayıp doğradığımız maydanoz ve çok ince doğranmış soğanla güzelce karıştırılıp mantının içini hazırlayınız (Soğanı kavurmayın).

Pişirme, Sos Hazırlama ve Servis

Bir tencere suya tuz ekleyip hafif hafif orta ateşte kaynatın.

Kıyma karışımını küçük parçalar halinde (ufak zeytin taneleri şeklinde) kestiğimiz hamur karelerine tek tek yerleştirin. Mantı tanelerini tek tek avuç içinde üçgen şeklini alacak şekilde uzak köşelerinden birleştirip, kenarlarını sıkıca kapatınız. Hazırlanan mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktirin.

Bolca yoğurt ile ayıklanıp, dövülmüş sarımsak karıştırılır. Karışım tüm mantı yemeğini içine alabilecek genişlikte bir kaba yayılır.

Mantı taneleri kaynayan suya boca edilir ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişirilir. Mantıların açılmamasına dikkat edilerek süzgeç yardımı ile pişirme suyundan süzülür. Süzülen mantı içinde yoğurtlu sarımsak olan geniş kaba eklenir ve güzelce karıştırılır.

En son olarak bir tavada tereyağı eritilip, içine arzu edilen miktarda kırmızı biber eklenir. Kırmızı biber yanıp, kararmadan evvel tava ateşten alınır ve yoğurlu mantı üzerine güzelce gezdirilir. Arzuya göre mantıya nane ve/veya sumak ilave edilir. Soğumadan afiyet ile yenilir.

Mantı lezzetli bir hamur yemeğidir ve iştahla yenildiği için karını şişirir. Bu neden ile öğle yemeği veya erken akşam yemeği olarak yenmesi daha sağlıklıdır.

Bu güzel tarifi aldığımız sayın 'NADİRE BERENT' hanımefendiye çok teşekkür ediyoruz. Ellerinize sağlık, çok teşekkür ediyoruz..
Ekleyen: Ezgi Çebioğlu
Sen de koru:

0

kişi koruyor

BARBUNYA PİLAKİ

Restaurant
MALZEMELER

1 su bardağı kuru barbunya,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 adet orta boy soğan,
1 adet havuç,
1 adet orta boy patates,
Yarım demet maydanoz,
1 çay kaşığı şeker,
1 adet limon


HAZIRLANIŞI

Barbunyayı kolay ve çabuk pişmesini sağlamak için bir gece suda bekletelim. Kullanmadan önce de bol suda tekrar yıkayalım. Önce yemeklik doğradığımız soğanları pembeleşinceye dek zeytinyağı ile kavuralım. Sonra küçük küpler halinde doğradığımız havucu ve patatesi, barbunyalarımızı, 1 çay kaşığı toz şekeri ve 2 bardak suyu da ekleyip düdüklü tencerede 20 dakika veya normal tencerede 30-35 dakika pişirelim. Piştikten sonra ağız tadımıza göre 1 veya 2 tatlı kaşığı tuzu da katıp servis tabaklarına alalım. Üzerine limon sıkıp, ince kıyılmış maydanozla süsleyelim. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir.
Ekleyen: Erdinc Bas
Sen de koru: