Ortaya Karışık Yeni Eklenenler En Çok Korunanlar

0

kişi koruyor

El Açması Sigara Böreği

Şadi 'nin Yeri / İzmir (Gülbahçe)

Çiya / Asmalımescit cad. Sofyalı sok. No : 10/12 Beyoğlu
Malzemeler :

1 su bardağı süt
1 yumurta
Yarım su b. sıvıyağ
Alabildiği kadar un
1 tatlı k. tuz

İç harcı için:

Yarım kg. kıyma
2 soğan
Tuz, karabiber

Sürmek için:

Tereyağı
Sıvıyağ

Hazırlanışı :

Hamuru için karıştırma kabına yumurta, süt ve sıvıyağı alarak karıştırın. Daha sonra üzerine alabildiği kadar un ve tuz ekleyerek yoğurun. Hazırladığınız hamuru 15 bezeye ayırın. Bu bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açın. İlk 2 tanesinin arasını yağlayacak şekilde 3’er bezeyi üst üste koyun. Böylelikle 5 ayrı beze elde edin. En üstteki bezeyi yağlamadan tepsi büyüklüğünde açın. Bu hamuru da yağladıktan sonra kete gibi her tarafından katlayarak dikdörtgen yapın. Bunu 4 kareye kesin.

Diğer tarafta iç harcını hazırlayın. Bunun için soğan ve kıymayı sıvıyağda kavurun. Tuzunu ve baharatını ayarlayarak yarı kıvamda pişirin.

Bezelerin içine iç harçtan koyarak rulo yapın. Üzerine tekrar yağ sürerek tepsiye dizin. 180 derecede pişirin.
Ekleyen: Şebnem Çoban
Sen de koru:

0

kişi koruyor

ŞALGAM SUYU

Develi Restaurant Samatya Balıkpazarı, Gümüşyüzük Sok. No: 7, Samatya (Etiler + Kalamış) 0/212/529.08.33
MALZEMELER:

1 kg siyah havuç
1 küçük şalgam
1 tatlı kaşığı şeker
10 litre su
1 avuç dolusu bulgur unu ya da ince bulgur
1 paket yaşmaya
acı şalgam suyu için: 5-6 süs biberi ya da acı sos

YAPILIŞI:

Bulgur unu, yoksa ince bulgur, ılık su, şeker ve yaş maya ile yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır. Fermentasyon işlemi sonucunda kabaran maya tekrar yoğrulur ve temiz bir tülbent parçasının içine konup ağzı bağlanarak, bidonun dibine yerleştirilir. Yemek ayarında tuzlu ılık su hazırlanır. Havuçlar ve şalgam iyice kazınıp yıkanır. Havuç ince ince (uzunlamasına) dilimlenir. Şalgam küçük küçük doğranır. Bidonun içine havuç ve şalgam yerleştirilir. (Şalgam yoksa, sade siyah havuç ile de şalgam suyu mayalanabilir.) (Bulgur kepeği veya bulgur, yoksa simit (ince köftelik özel bulgur) da kullanılabilir.
Mayalanan şalgam suyu, serin bir yerde 10-15 gün bekletilir. Şalgam suyunun mayalanma süreci, genelde, mevsime ve ortam ısısına göre değişkenlik gösterebilmekte olup; en erken 1 hafta sonra şalgam suyunun tadına ve ekşiliğine bakıp kontrol edilmelidir. Şalgam suyu olmuşsa, içindeki tülbent çıkartılır. Şalgam suyu süzülerek, siyah havuçlar ile birlikte de servis edilir. Şalgam suyu, özellikle Adana kebap ve diğer her çeşit kebapların ve köftelerin yanında, olmaza olmaz eşlik eden içeceklerdendir. Acı şalgam arzu ediliyorsa; mayalandığında içine 5-6 tane süs biberi ya da bir miktar acı sos eklenir.

(Dikkat: Ev ortamında hazırlanan bu şalgam suyunda zamanla kef oluşması normaldir. Zira; hazır satılan şalgam sularının içinde, suyunun daha berrak ve albenili olarak tüketicilere sunulması ve ayrıca da kef oluşmasının önlenmesi amacıyla; bir çok kimyasal maddeler eklenmektedir. Ev ortamında hazırlanan şalgam suyu ise tamamen doğal ve katkısız, bir nev’i organik, daha sağlıklı bir içecektir. Kef oluşmasını önlemek için, mayalanma süreci tamamlanmış şalgam suyuna 1-2 aspirin atılabilir. Ancak bu bile kimyasal bir katkı olduğundan; kullanımdan önce üzerindeki kefi alarak atmak ve ayrıca şalgam suyunu, az miktarlarda yapmak ve de buzdolabında muhafaza edilmesi tavsiye edilir.)
Ekleyen: Çetin Ok
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Keşkek

Amatia Mutfağı / Amasya

Zeytin Park Köfteci Rasim / Manisa

Ezogelin / Uşak
MALZEMELER

1 su bardagi asurelik bugday
250 gram gerdan eti
2 çorba kasigi tereyagi

YAPILIŞI

Bugdayi 1 gece önceden islatin. 250 gr. gerdan etini düdüklü tencerede yumusayincaya kadar pisirin. Düdüklü tencereden alin. Baska bir tencereye kemiklerinden ayrilmis etleri koyun. Bugdaylari süzüp, tencereye ekleyin. 4 su bardagi et suyu ilave edin. Bugday eriyinceye kadar pisirin. Ocaktan alip, sicak haliyle 5 dakika mikserle çirpin. Servis tabagina alin. 2 çorba kasigi tereyagini eritip tuz ve karabiberi ekleyin. Yemegin üzerinde gezdirin.
Ekleyen: Murat Erdoğan
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Zahter Salatası

Salatadam / İstanbul

Testi Garden Restaurant / İstanbul
Malzemeler

1 Kavanoz Salamur Zahter
1 Soğan
1 Kırmızı Biber
1 Domates
1 Kase Çizilmiş Yeşil Zeytin
1 Tutam Maydanoz
1 Tutam Nane
Nar Ekşisi
Zeytinyağı

Hazırlanışı

Karıştırma kasesinde, doğranmış soğanı, domatesi, kırmızı biberi, maydanozu ve naneyi karıştırın. Üzerine zahteri ve yeşil zeytini koyun. Nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu da döktükten sonra bütün malzemeleri karıştırın.
Ekleyen: Zahide Tuna
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Sosisli Milföy Börek

Ev yapımı
4 kişilik
Malzemeler;
8 adet milföy
8 adet Apikoğlu % 100 dana kokteyl sosis
1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı;
Milföyleri buzdolabından çıkartıp iyice yumuşayana kadar bekletelim.
1adet Milföy hamurun ortasına 1 adet sosisi yerleştirdikten sonra istediğimiz şekli verelim.Tüm milföyleri bu şekilde hazırladıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alalım.
Bir yumurtanın sarısını çırpalım ve böreklerin üzerine sürelim.
200C de üzeri kızarana kadar 15-20 dakika pişirelim. Önemli not: Fırını kapattıktan sonra börekleri 10 dk. fırında bekletelim sonra servis edelim.
Afiyet olsun.
Ekleyen: ZEYNEP ÖZGÜR
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Hamsi Buğulama

Kılçık Balık Lokantası / Trabzon

Konakoğlu Lokantası / İstanbul

Doğader Lokali / Bursa
Malzemeler

500 Gr. Hamsi
1 adet iri olgun domates
2 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1 adet limon
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz
Karabiber


Yemeğin Tarifi

Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır.

Bir kabın içine yeterince tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanları koyup karıştırın. Küçük doğranmış domatesleri üstüne yayın. Durulanmış hamsileri içine katıp harmanlayın. Karışımı 15 dakika kadar oda ısısında beklettikten sonra yayvan bir tepsiye serin. Kalan harcı üzerine yayın. Limonu ince dilimler halinde kesip üstüne dizin. Zeytinyağını gezdirip kapağını kapatın.

15 dakika kadar hafif ateşte pişrdikten sonra sıcak olarak servis yapın. Hamsi buğulama 2 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Buzdolabında saklanmış buğulamayı ısıtıp tekrar sıcak servis yapabilirsiniz.
Ekleyen: Esra Erdoğan
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Lahana Sarma

İzmir Girit Lokantası / İzmir (Konak)

Lazeli Restorant / Trabzon
malzemeler:

* 1 adet orta boy lahana
* içi:
* 300g kıyma
* 4 büyük baş kuru soğan
* yarım demet maydanoz
* 1 su bardağı pirinç
* yarım yemek kaşığı domates salçası
* tuz
* karabiber
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı nane
* ayrıca:
* yarım çay bardağı zeytinyağı
* yarım yemek kaşığı domates salçası
* kaynamış su

hazırlanması:

1. lahananın tersini çevirip koçan kısmını bıçakla koni şeklinde keserek çıkartın. yapraklarını tek tek ayırın.

2. derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. kaynayan suda lahanaları 1-2 dakika bekleterek -3 partide- kaynatın. daha sonra bunları süzgece alıp soğumaya bırakın. bu arada belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlayın.

3. sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesin. çıkan damarları -sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye- tencerenin tabanına yayın. yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun. yaprağın yan kenarlarından birini kapatıp biraz sarın, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen sarın. -sert kısımlar bazen bükülmeyebilir ama sorun değil, yine de içi taşmıyor-

4. tüm sarmaları tencereye dizin. üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. yarım yemek kaşığı domates salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökün. ayrıca sarmalarla yüze yüz gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. üzerlerine tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatın. (böylece sarmalar üste çıkamaz). su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık 20 dakika)
Ekleyen: Muhsine Bulut
Sen de koru:

0

kişi koruyor

ANTEP USULÜ FISTIKLI KADAYIF

Luciano

Nasıl gidilir: Sakarya Cad. No: 51/A Özkanlar-Bornova/İzmir. (Manavkuyu'daki Tansas'i geçtikten sonra Bornova merkeze doğru giderken sağ tarafta kalıyor)
10 kişilik malzemeler:

1 kg. çiğ telkadayıf
525 gr. eritilmiş margarin
50 ml. pekmez
300 gr. iri çekilmiş antepfıstığı
Şurubu için
2 kg. tozşeker (8 su bardağı)
1 lt su (4 su bardağı)
1/2 adet limonun suyu

Yapılışı;

Bir kapta eritilmiş margarinin 1/3 ünü pekmez ile karıştırın. Kadayıfı pişireceğiniz tepsinin dibine karışımın tamamını sürün Fırınınızı 150 C ye getirip ısıtın.
Çiğ kadayıfın yarısını iki elinizin arasında ovalayınye tepsiye eşit olarak serpin. Kabarık bir halde olan kadayıfı elinizle bastırın. Üzerine çekilmiş antepfıstığını serpiştirin. Kalan kadayıfı yine ovalayarak tepsiye dağıtıp, üzerine bastırın.
Kalan margarini kadayıfın üzerinde gezdirin. Isıtılmış fırına sürerek kadayıf kızanncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Şurubunu hazırlamak için şekeri ve suyu bir tencerede karıştırarak kaynatın. Şurup kıvama gelince limon suyunu katıp karıştırın. Bir taşım kaynatıp, ateşten alın. Pişen kadayıfı fırından alıp biraz daha büyük bir tepsiye ters çevirerek 2-3 dakika dinlemeye bırakın. Üzerine kaynar haldeki şurubunu döküp, kadayıf şurubu tamamen çekinceye kadar tepsisinde soğumaya bırakın, İyice soğuduktan sonra servis yapın.
Ekleyen: Nazan Demir
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Güllaç

Murat Muhallebicisi
1,5 Litre süt kaynatılır, Süt ılık hale gelince bir paket vanilya ve 2 su bardağı şeker eklenir.
Bir tepside güllaç yaprakları süt ile ıslatılır ve başka bir tepsiye dizilir. Bir kaç yaprağı süt ile ıslatıp serdikten sonra ceviz içleri serpiştirilir. bir kaç yaprak daha ıslatılıp üstü kapatılır. Eşit kareler halinde kesildikten sonra üzerinde kalan süt gezdirilir. Nar ve cevizle üzerini süsledikten sonra 30 dakika süreyle buzdolabında bekletilir. Arzu edildiği taktirde gül suyu serpilerek tatlandırılabilir. Afiyet olsun...
Ekleyen: Mustafa Sezgin
Sen de koru:

0

kişi koruyor

FIRIN SÜTLAÇ

Bolulu Hasan Usta
MALZEMELER

1/4 kahve fincanı pirinç unu
1/4 kahve fincanı nişasta
1 kahve fıncanı pirinç
1 su bardağı şeker
8 bardak süt
2.5 bardak su
1 gr damla sakızı
1 kahve kaşığı tuz
1 çay kasığı vanilya


HAZIRLANIŞI

Pirinci ayıklayıp, yıkadıktan sonra bir büyük bardak suyla birlikte yumuşayana dek pişirin. Yedi bardak sütü, tuzu ve dövülmüş çam sakızını ocakta kaynatıp içine pirinci ilave edin. Priç ununu ve nişastayı kalan sütle ezin. Elde ettiğiniz harcı tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştırarak süte katıp, on dakika kaynatın. Şekerini ekleyin. Karıştırıp, koyulaşana dek pişirdikten sonra sütlacı ısıya dayanıklı kaselere doldurun. Kaseleri içinde su bulunan bir tepsiye oturtup, üstleri kızarana dek pişirin.
Ekleyen: Erdinc Bas
Sen de koru: