Ortaya Karışık Yeni Eklenenler En Çok Korunanlar

0

kişi koruyor

Lahana Sarma

İzmir Girit Lokantası / İzmir (Konak)

Lazeli Restorant / Trabzon
malzemeler:

* 1 adet orta boy lahana
* içi:
* 300g kıyma
* 4 büyük baş kuru soğan
* yarım demet maydanoz
* 1 su bardağı pirinç
* yarım yemek kaşığı domates salçası
* tuz
* karabiber
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı nane
* ayrıca:
* yarım çay bardağı zeytinyağı
* yarım yemek kaşığı domates salçası
* kaynamış su

hazırlanması:

1. lahananın tersini çevirip koçan kısmını bıçakla koni şeklinde keserek çıkartın. yapraklarını tek tek ayırın.

2. derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. kaynayan suda lahanaları 1-2 dakika bekleterek -3 partide- kaynatın. daha sonra bunları süzgece alıp soğumaya bırakın. bu arada belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlayın.

3. sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesin. çıkan damarları -sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye- tencerenin tabanına yayın. yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun. yaprağın yan kenarlarından birini kapatıp biraz sarın, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen sarın. -sert kısımlar bazen bükülmeyebilir ama sorun değil, yine de içi taşmıyor-

4. tüm sarmaları tencereye dizin. üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. yarım yemek kaşığı domates salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökün. ayrıca sarmalarla yüze yüz gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. üzerlerine tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatın. (böylece sarmalar üste çıkamaz). su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık 20 dakika)
Ekleyen: Muhsine Bulut
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Çiğ Köfte

Arsemiea Çiğ köfte
Malzemeler;

* 4 Su bardağı ince bulgur.
* 4 çorba kaşığı domates salçası.
* 2 çorba kaşığı biber salçası.
* 3 çorba kaşığı isot.
* 1 çorba kaşığı pul biber.
* 1/3 çorba kaşığı karabiber.
* 1 çorba kaşığı tuz.
* 1/2 çorba kaşığı toz biber.
* 300 gram kabuksuz ceviz.
* 8 çorba kaşığı sıvı yağ.
* 1 orta boy kuru soğan.
* 5 diş sarımsak.
* 1 litre su.

Tarifi;

Yağımızı tencereye koyup altını yakıyoruz, kısık ateşte kızmasını bekliyoruz. Bu arada 300 gram kabuksuz cevizimizi ezerek toz haline getiriyoruz. Yağımız kızdıktan sonra kırmızı biber, pul biber, isot, tuz, karabiber gibi baharatlarımızı yağın içine atıp 1 dakika civarında kavuruyoruz. Kavurduktan sonra üzerine domates ve biber salçamızı atıp baharla birlikte kısık ateşte güzelce kavuruyoruz. Bu arada elimizde ince ince kıydığımız kuru soğanı, sarımsağı ve ezdiğimiz cevizi bulgurun içerisine atıyoruz. Salça kısık ateşte pişerken devamlı karıştırmalıyız. Salçamız hazır olduktan sonra; bulgurumuzu içerisindeki soğan ve sarmısağımızla birlikte ovalıyoruz. Bu arada da salçamız biraz dinlenmiş oluyor. Ovaladıktan sonra baharatlı salçamızı bulgurun üzerine boşaltıyoruz. Gözünüze biraz yağlı gelebilir ancak bulgur o yağı çekecektir endişeniz olmasın. Salçayı bulgurun üzerine döktükten sonra 20 - 25 dakika civarı ezerek yoğuruyoruz. 20 - 25 dakika sonunda su ısıtıcısı (kettle) yardımı ile bir kenara topladığımız çiğ köftenin üzerine bir miktar gezdiriyoruz. Hepsini boşaltmayınız, 1 litre su daha lazım olacaktır. Suyu gezdirdikten sonra fazla beklemeden tekrar yoğurmaya başlıyoruz. 15-20 dakika civarı daha ezerek yoğurduktan sonra tekrar su kaynatıp bu sefer çiğ köfteyi yayıp üzerine gezdiriyoruz. Yine çok fazla beklemeden yoğurmaya devam ediyoruz. Çiğ köftemizin bulguru bu ikinci sudan sonra büyük oranda yumuşama belirtileri gösterecektir. Yoğurmaktan bıkmadan bir 15 dakika daha yoğuruyoruz. Eğer bulgur hamur kıvamına geldi ise bir daha su gezdirmenize gerek yok, ancak az da olsa bir sertlik var ise bir kez daha su gezdirmenizde fayda vardır. Ancak su gezdirirken dikkat ediniz, çok fazla su katarsanız çiğ köfteniz çamur kıvamı alabilir. Ancak az bir fazlalık yoğurmaya bağlı olarak düzelecektir. Çiğ köfteniz artık servis yapılmaya hazırdır.

Afiyet olsun...
Ekleyen: Emirhan şahin
Sen de koru:

0

kişi koruyor

BARBUNYA PİLAKİ

Restaurant
MALZEMELER

1 su bardağı kuru barbunya,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 adet orta boy soğan,
1 adet havuç,
1 adet orta boy patates,
Yarım demet maydanoz,
1 çay kaşığı şeker,
1 adet limon


HAZIRLANIŞI

Barbunyayı kolay ve çabuk pişmesini sağlamak için bir gece suda bekletelim. Kullanmadan önce de bol suda tekrar yıkayalım. Önce yemeklik doğradığımız soğanları pembeleşinceye dek zeytinyağı ile kavuralım. Sonra küçük küpler halinde doğradığımız havucu ve patatesi, barbunyalarımızı, 1 çay kaşığı toz şekeri ve 2 bardak suyu da ekleyip düdüklü tencerede 20 dakika veya normal tencerede 30-35 dakika pişirelim. Piştikten sonra ağız tadımıza göre 1 veya 2 tatlı kaşığı tuzu da katıp servis tabaklarına alalım. Üzerine limon sıkıp, ince kıyılmış maydanozla süsleyelim. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir.
Ekleyen: Erdinc Bas
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Mumbar Dolması


Toprak Ana / İstanbul (Pendik)

Kristal Kokoreç / İzmir (Aliağa)
İç Harcı (2 Adet Koyun Mumbarı için);

* 2 Su Bardağı Pirinç
* 3 Adet (Orta Boy) Soğan
* 250 Gr. Orta Yağlı Kıyma
* 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
* 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
* Tuz ve Karabiber

Mumbarın Temizlenmesi;

* Mumbarın bir ucu musluğa tutularak, ilk önce kaba pisliğinden arındırılır. Bir kebap şişi (veya normal örgü şişi olabilir) yardımı ile mumbar "ters-yüz" edilir.
* Mumbar, kesme tahtasının üzerine konur, bıçağın tersi ile üzeri kazınarak iyice temizlenir. Bu işlem sırasında sık sık suya tutulur ve kazınan ince pislikler yıkanır.
* Mumbarlar, bir kaba konur ve tuz ile 2-3 dk. ovulur. Soğuk su ile durulanır.
* Son olarak mumbarlar, sabun ile yıkanır ve soğuk su ile iyice durulanır bu işlem 2-3 kez tekrar edilir.

İç Harcının Hazırlanması;

* Soğanlar minik minik doğranır, pirinçler yıkanır ve kıyma, salçalar, tuz karabiber eklenerek yoğrulur. (Malzemelerin sadece karışması yeterlidir, köfte harcı gibi özleşmesine gerek yok)

Yapılışı

* 2 adet soğan ve yarım limon irice doğranır, mumbarlar ile birlikte bir kaba konur ve 2-3 dk. boyunca iyice ovulur. Soğuk su ile durulanır.
* Son olarak bir miktar tuz ile 1-2 dk. ovulur ve durulanır.
* Yine bir şiş yardımı ile, yağlı tarafı içe gelecek şekilde, "ters-yüz" edilir. Bu işlem, musluğun altında yapılırsa daha kolay olur. Ters-yüz edildikten sonra bir kaç kez durulanır ve bir kevgirde suyu süzülene kadar bekletilir.
* Mumbarın bir ucu hafifçe içeri kıvrılır, kabak oyacağının iç kısmına harç konur ve mumbarın içi çok sıkı olmayacak ve arada boşluklar bırakacak şekilde doldurulur. (Çok sıkı doldurulursa pişerken patlar)
* Doldurma işlemi bitince, iki ucu birleştirilerek iple bağlanır.
* Mumbarlar bir tencereye konur ve üzerini 3cm. geçecek kadar su eklenir. Bir şiş yada çatal yardımı ile üzerine delikler açılır. Kaynadıktan sonra, altı kısılarak, ağır ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
* Mumbarlar pişerken, sürekli kontrol edilmeli ve su seviyesi eksildikçe, kaynar su eklenmelidir. Ayrıca pirinçler şiştikçe zaman zaman mumbarlarda çatal ile yeni delikler açılmalıdır. (Düdüklü tencerede pişirilecekse, önceden bol bol delinmelidir.)
* Piştikten sonra bir kevgire alınır ve suyu süzdürülür. (Bu şekilde buzlukta uzun süre saklanabilir)
* Servis edileceği zaman, zeytinyağında kızartılmalı ve mutlaka sıcak servis edilmelidir.
Ekleyen: Çetin Ok
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Aşure

1 SARAY
2 ÖZSÜT
3 BOLULU HASAN USTA
4 HACI ABDULLAH
5 KANAAT
6 SÜT-İŞ
7 KONYALI KANYON
Neler Lazım ?

* 1/2 Kg kuru fasulye
* 1/2 Kg nohut
* 1 kg buğday
* 1 su bardağı fındık
* 1 su bardağı kurum üzüm
* 1 su barğdağı kuru kayısı
* 1 su bardağı ceviz
* 1/2 su bardağı elma kurusu
* 1 portakal kabuğu rendesi
* 1 adet nar
* Tarçın
* 3 su bardağı şeker

Nasıl yapılır ?

1. Geniş bir tencereye buğdayımızı alıp kaynatıyoruz.
2. Diğer bakliyatları ayrı ayrı haşlıyoruz.

3. Haşlanmış bakliyatları buğdayın içine karıştırıyoruz.

4. Kaynatmaya devam ediyoruz.

5. Ocaktan indirmemize yakın fındıklarımızı, ufak ufak kestiğimiz kayısıları,elma kurularımızı ve üzümleri katıyoruz.

6. Renginin altın sarısı olması için bir portakalın kabuğunu rendeleyip içine katıyoruz.

7. 25-30 dakika bu şekilde piştikten sonra ocaktan alıp servis etmek istediğimiz kaselerimizin içine döküyoruz. üzerlerine fındık, ceviz, tarçın ve aşurenin olmazsa olmazı nar taneleriyle süslemesini gerçekleştiriyoruz.


Püf Noktaları,

* Eğer evinizde pekmez var ise renginin altın sarısı olması için portakal kabuğu rendesi yerine 1-2 yemek kaşığı pekmezde katabilirsiniz.

* Arzuya göre fındıkları pişerken değil sadece üzerini süslemek içinde kullanabilirsiniz..

* Tüm baklagilleri ve buğdayımızı bir gece önceden suda bekletmemiz çok daha sağlıklı sonuçlar verecektir.


Ekleyen: Hakan Birlik
Sen de koru:

0

kişi koruyor

FIRIN SÜTLAÇ

Bolulu Hasan Usta
MALZEMELER

1/4 kahve fincanı pirinç unu
1/4 kahve fincanı nişasta
1 kahve fıncanı pirinç
1 su bardağı şeker
8 bardak süt
2.5 bardak su
1 gr damla sakızı
1 kahve kaşığı tuz
1 çay kasığı vanilya


HAZIRLANIŞI

Pirinci ayıklayıp, yıkadıktan sonra bir büyük bardak suyla birlikte yumuşayana dek pişirin. Yedi bardak sütü, tuzu ve dövülmüş çam sakızını ocakta kaynatıp içine pirinci ilave edin. Priç ununu ve nişastayı kalan sütle ezin. Elde ettiğiniz harcı tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştırarak süte katıp, on dakika kaynatın. Şekerini ekleyin. Karıştırıp, koyulaşana dek pişirdikten sonra sütlacı ısıya dayanıklı kaselere doldurun. Kaseleri içinde su bulunan bir tepsiye oturtup, üstleri kızarana dek pişirin.
Ekleyen: Erdinc Bas
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Tandır Kebabı

Konyalı 1937 Acıbadem / İstanbul

Lezzet Kebap Salonu / Konya

Tavacı Şükrü / Malatya
MALZEMELER

650 gr Kuzu Kol
1 Adet Limon
1 Adet Sogan
4 Adet Domates
4 Adet Sivribiber
4 Adet Patates
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI

Kuzu kolu yikayip firin tepsisine yerlestirin. Üzerine limon suyunu sikip tuz ve karabiber serpin.
Domates, sogan ve sivri biberleri küçük küçük dograyip kuzu kolun yanina yerlestirin. Kizgin firinda 45 dakika pisirin. Lavaşla servis yapin.
Ekleyen: Hakan Birlik
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Keşkek

Amatia Mutfağı / Amasya

Zeytin Park Köfteci Rasim / Manisa

Ezogelin / Uşak
MALZEMELER

1 su bardagi asurelik bugday
250 gram gerdan eti
2 çorba kasigi tereyagi

YAPILIŞI

Bugdayi 1 gece önceden islatin. 250 gr. gerdan etini düdüklü tencerede yumusayincaya kadar pisirin. Düdüklü tencereden alin. Baska bir tencereye kemiklerinden ayrilmis etleri koyun. Bugdaylari süzüp, tencereye ekleyin. 4 su bardagi et suyu ilave edin. Bugday eriyinceye kadar pisirin. Ocaktan alip, sicak haliyle 5 dakika mikserle çirpin. Servis tabagina alin. 2 çorba kasigi tereyagini eritip tuz ve karabiberi ekleyin. Yemegin üzerinde gezdirin.
Ekleyen: Murat Erdoğan
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Yoğurtlu Köz Salatası

İdol Antik Cafe / Ankara

Mezecim / İstanbul
Malzemeler :

2 Patlıcan
7 Köy Biberi
5 Kırmızı Biber
1 Kase Yoğurt
1 Diş Sarımsak
Zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı

Patlıcanları ve biberleri közleyin. Kabuklarını soyun. Bütün malzemeleri küçük doğrayın. Kaseye alın. Üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurdu dökün. Tuzunu da atıp karıştırın. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine zeytinyağı dökün.
Ekleyen: Şebnem Çoban
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Kopsiya

Akçakoca Hamsi / Ankara (Beştepe)

Küçük Ev Balık Restaurant / Tekirdağ
Malzemeler

500 gr Hamsi
4 Limon
1 Kahve Fincanı Zeytinyağı
1 Çorba Kaşığı Tuz


Yemeğin Tarifi

Hamsilerin kılçıklarını ayıklayıp geniş bir tepsiye dizin. hamsilerin üzerine tuz serpip bir kat daha hamsi dizin. Bu işlemi hamsiler bitinceye kadar sürdürün.

Limon suyunu hamsilerin üzerine dökerek serin bir yerde bir gün bekletin.

Zeytinyağı ve limonla servis yapın.
Ekleyen: Murat Erdoğan
Sen de koru: