Ortaya Karışık Yeni Eklenenler En Çok Korunanlar

0

kişi koruyor

İRMİK HELVASI

Hünkar Lokantası
Malzemeler:

250 gr margarin veya tereyağı
500 gr irmik
50 gr çam fıstığı
4,5 su bardağı kaynar su
3,5 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı:

1. Geniş ve derin bir tencerede 250 gr yağı eritin. 500 gr irmiği ve 50 gr fıstığı tencereye alın. orta ateşte fıstıklar pembeleşene kadar kavurun.

2. Fıstıklar pembeleşince 4,5 su bardağı kaynar suyu azar azar (ve dikkatlice) tencereye ekleyin. 1-2 dakika karıştırın.

3. En son 3,5 su bardağı toz şekeri ekleyin. karıştırarak suyu tamamen çekmesini sağlayın.

4. Altını kapatıp, 15-20 dakika dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
Ekleyen: Güner Atik
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Sosisli Milföy Börek

Ev yapımı
4 kişilik
Malzemeler;
8 adet milföy
8 adet Apikoğlu % 100 dana kokteyl sosis
1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı;
Milföyleri buzdolabından çıkartıp iyice yumuşayana kadar bekletelim.
1adet Milföy hamurun ortasına 1 adet sosisi yerleştirdikten sonra istediğimiz şekli verelim.Tüm milföyleri bu şekilde hazırladıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alalım.
Bir yumurtanın sarısını çırpalım ve böreklerin üzerine sürelim.
200C de üzeri kızarana kadar 15-20 dakika pişirelim. Önemli not: Fırını kapattıktan sonra börekleri 10 dk. fırında bekletelim sonra servis edelim.
Afiyet olsun.
Ekleyen: ZEYNEP ÖZGÜR
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Lahana Sarma

İzmir Girit Lokantası / İzmir (Konak)

Lazeli Restorant / Trabzon
malzemeler:

* 1 adet orta boy lahana
* içi:
* 300g kıyma
* 4 büyük baş kuru soğan
* yarım demet maydanoz
* 1 su bardağı pirinç
* yarım yemek kaşığı domates salçası
* tuz
* karabiber
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı nane
* ayrıca:
* yarım çay bardağı zeytinyağı
* yarım yemek kaşığı domates salçası
* kaynamış su

hazırlanması:

1. lahananın tersini çevirip koçan kısmını bıçakla koni şeklinde keserek çıkartın. yapraklarını tek tek ayırın.

2. derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. kaynayan suda lahanaları 1-2 dakika bekleterek -3 partide- kaynatın. daha sonra bunları süzgece alıp soğumaya bırakın. bu arada belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlayın.

3. sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesin. çıkan damarları -sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye- tencerenin tabanına yayın. yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun. yaprağın yan kenarlarından birini kapatıp biraz sarın, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen sarın. -sert kısımlar bazen bükülmeyebilir ama sorun değil, yine de içi taşmıyor-

4. tüm sarmaları tencereye dizin. üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. yarım yemek kaşığı domates salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökün. ayrıca sarmalarla yüze yüz gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. üzerlerine tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatın. (böylece sarmalar üste çıkamaz). su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık 20 dakika)
Ekleyen: Muhsine Bulut
Sen de koru:

0

kişi koruyor

ANTEP USULÜ FISTIKLI KADAYIF

Luciano

Nasıl gidilir: Sakarya Cad. No: 51/A Özkanlar-Bornova/İzmir. (Manavkuyu'daki Tansas'i geçtikten sonra Bornova merkeze doğru giderken sağ tarafta kalıyor)
10 kişilik malzemeler:

1 kg. çiğ telkadayıf
525 gr. eritilmiş margarin
50 ml. pekmez
300 gr. iri çekilmiş antepfıstığı
Şurubu için
2 kg. tozşeker (8 su bardağı)
1 lt su (4 su bardağı)
1/2 adet limonun suyu

Yapılışı;

Bir kapta eritilmiş margarinin 1/3 ünü pekmez ile karıştırın. Kadayıfı pişireceğiniz tepsinin dibine karışımın tamamını sürün Fırınınızı 150 C ye getirip ısıtın.
Çiğ kadayıfın yarısını iki elinizin arasında ovalayınye tepsiye eşit olarak serpin. Kabarık bir halde olan kadayıfı elinizle bastırın. Üzerine çekilmiş antepfıstığını serpiştirin. Kalan kadayıfı yine ovalayarak tepsiye dağıtıp, üzerine bastırın.
Kalan margarini kadayıfın üzerinde gezdirin. Isıtılmış fırına sürerek kadayıf kızanncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Şurubunu hazırlamak için şekeri ve suyu bir tencerede karıştırarak kaynatın. Şurup kıvama gelince limon suyunu katıp karıştırın. Bir taşım kaynatıp, ateşten alın. Pişen kadayıfı fırından alıp biraz daha büyük bir tepsiye ters çevirerek 2-3 dakika dinlemeye bırakın. Üzerine kaynar haldeki şurubunu döküp, kadayıf şurubu tamamen çekinceye kadar tepsisinde soğumaya bırakın, İyice soğuduktan sonra servis yapın.
Ekleyen: Nazan Demir
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Kadayıf Dolması

Muammer Usta'nın Yeri Adres : Numune Hastanesi Giriş Karşısı / ERZURUM
Malzemeler

1 paket (500gr) kadayıf
250 gr tereyağı (2 çubuk/ ben 200gr kadar kullandım)
1 bucuk-2 bardak kadar iri çekilmiş ceviz içi

Şerbeti için

3 bucuk su bardağı seker
3 su bardağı su
yarım limonun suyu
Yapılışı:

Önce şerbeti hazırlayın. Su ve sekeri kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar kaynatıp limon suyunu ilave edin. Biraz daha kaynatıp soğumaya bırakın. Hatta ılındıktan sonra buzdolabına koyup iyice soğutun.
Tereyağını eritip soğutun. Sıcak olursa kadayıfları yumuşatır.
Geniş bir tepside kadayıfı kopartmadan lif lif ayırın.
Eriyip soğumuş tereyağını üzerine gezdirip harmanlayarak yağı kadayıfa yedirin.
Tepsinizi yağlayın. Kadayıftan elinizi dolduracak kadar (ya da arzunuza göre daha küçük) parçalar alıp düzgünce yerleştirin.
İçine bir tutam ceviz içi koyup yaprak sarar gibi sıkıca yuvarlayıp sarın.
En son sarılmış tarafını aşağıya getirerek tepsiye aralık vermeden yan yana dizin.
Önceden işitilmiş 350F dereceli fırında kızarana kadar pişirin.
Çıkarıp soğumaya bırakın. Tepsiye elinizi değdirebilecek sıcaklığa gelsin. Sonra dolapta iyice soğumuş olan şerbeti her tarafına gezdirin. Ustu açık olarak çekmesi için bir müddet dinlenmeye bırakıp servise hazır hale getirin.
Ekleyen: Çisem Sözcü
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Zeytinyağlı Barbunya

Hünkar Lokantası / Mim Kemal Öke Sokak. No: 21 Nişantaşı 0212 2254665-
Nisbetiye cad. No: 52 Etiler.0212 2874770-71

Hacı Salih / Tahmis cad. Kalçın sok. No: 17 Eminönü.
0212 5280390
Malzemeler:

* 1 kg. barbunya
* 4 domates, kabuğu soyulmuş, küp küp doğranmış
* 2 baş kuru soğan, doğranmış
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2 havuç
* 2,3 adet acı sivri biber
* 750 ml kaynamış su
* tuz

Hazırlanması:

1. soğanı ve biberi zeytinyağı ile kavurun. havuçları küp küp doğrayıp, tencereye ilave edin.

2. domatesleri ekleyip, ezilene kadar pişirin.

3. barbunyayı ekleyip 5 dakika karıştırın. sonra suyu ve tuzu ilave edin. kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişirin.
Ekleyen: Muhsine Bulut
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Ekmekaşı

Öğlen ya da akşam yemeklerinde yenir. Anavatanı Sivas'tır.
Küçük parçalar haline gelen ekmekler (bu ekmekler bayat da olabilir) soğan, domates, patates ile çeşitli baharatlarla harmanlanark eşsiz bir tad ortaya çıkar.İsteğe göre üzerine sos ilave edilebiliri.
Ekleyen: İsa Say
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Güllaç

Murat Muhallebicisi
1,5 Litre süt kaynatılır, Süt ılık hale gelince bir paket vanilya ve 2 su bardağı şeker eklenir.
Bir tepside güllaç yaprakları süt ile ıslatılır ve başka bir tepsiye dizilir. Bir kaç yaprağı süt ile ıslatıp serdikten sonra ceviz içleri serpiştirilir. bir kaç yaprak daha ıslatılıp üstü kapatılır. Eşit kareler halinde kesildikten sonra üzerinde kalan süt gezdirilir. Nar ve cevizle üzerini süsledikten sonra 30 dakika süreyle buzdolabında bekletilir. Arzu edildiği taktirde gül suyu serpilerek tatlandırılabilir. Afiyet olsun...
Ekleyen: Mustafa Sezgin
Sen de koru:

0

kişi koruyor

ŞALGAM SUYU

Develi Restaurant Samatya Balıkpazarı, Gümüşyüzük Sok. No: 7, Samatya (Etiler + Kalamış) 0/212/529.08.33
MALZEMELER:

1 kg siyah havuç
1 küçük şalgam
1 tatlı kaşığı şeker
10 litre su
1 avuç dolusu bulgur unu ya da ince bulgur
1 paket yaşmaya
acı şalgam suyu için: 5-6 süs biberi ya da acı sos

YAPILIŞI:

Bulgur unu, yoksa ince bulgur, ılık su, şeker ve yaş maya ile yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır. Fermentasyon işlemi sonucunda kabaran maya tekrar yoğrulur ve temiz bir tülbent parçasının içine konup ağzı bağlanarak, bidonun dibine yerleştirilir. Yemek ayarında tuzlu ılık su hazırlanır. Havuçlar ve şalgam iyice kazınıp yıkanır. Havuç ince ince (uzunlamasına) dilimlenir. Şalgam küçük küçük doğranır. Bidonun içine havuç ve şalgam yerleştirilir. (Şalgam yoksa, sade siyah havuç ile de şalgam suyu mayalanabilir.) (Bulgur kepeği veya bulgur, yoksa simit (ince köftelik özel bulgur) da kullanılabilir.
Mayalanan şalgam suyu, serin bir yerde 10-15 gün bekletilir. Şalgam suyunun mayalanma süreci, genelde, mevsime ve ortam ısısına göre değişkenlik gösterebilmekte olup; en erken 1 hafta sonra şalgam suyunun tadına ve ekşiliğine bakıp kontrol edilmelidir. Şalgam suyu olmuşsa, içindeki tülbent çıkartılır. Şalgam suyu süzülerek, siyah havuçlar ile birlikte de servis edilir. Şalgam suyu, özellikle Adana kebap ve diğer her çeşit kebapların ve köftelerin yanında, olmaza olmaz eşlik eden içeceklerdendir. Acı şalgam arzu ediliyorsa; mayalandığında içine 5-6 tane süs biberi ya da bir miktar acı sos eklenir.

(Dikkat: Ev ortamında hazırlanan bu şalgam suyunda zamanla kef oluşması normaldir. Zira; hazır satılan şalgam sularının içinde, suyunun daha berrak ve albenili olarak tüketicilere sunulması ve ayrıca da kef oluşmasının önlenmesi amacıyla; bir çok kimyasal maddeler eklenmektedir. Ev ortamında hazırlanan şalgam suyu ise tamamen doğal ve katkısız, bir nev’i organik, daha sağlıklı bir içecektir. Kef oluşmasını önlemek için, mayalanma süreci tamamlanmış şalgam suyuna 1-2 aspirin atılabilir. Ancak bu bile kimyasal bir katkı olduğundan; kullanımdan önce üzerindeki kefi alarak atmak ve ayrıca şalgam suyunu, az miktarlarda yapmak ve de buzdolabında muhafaza edilmesi tavsiye edilir.)
Ekleyen: Çetin Ok
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Ezme Patlıcan Salatası

Çukurağa Sofrası / Ankara

Tünel Restaurant / Adana
Malzemeler :

4 Patlıcan
2 Diş Sarımsak
1 Limon
Zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı

Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun. İnce ince doğrayıp karıştırma kabına alın. Bir limonun suyunu sıkın. Sarımsakları içine rendeleyin. İyice karıştırın. Tuzunu ve zeytinyağını atarak karıştırın. Servis tabağına alın. Üzerine bir dal maydanoz koyarak servis edin.
Ekleyen: Zahide Tuna
Sen de koru: