Ortaya Karışık Yeni Eklenenler En Çok Korunanlar

0

kişi koruyor

Lahana Sarma

İzmir Girit Lokantası / İzmir (Konak)

Lazeli Restorant / Trabzon
malzemeler:

* 1 adet orta boy lahana
* içi:
* 300g kıyma
* 4 büyük baş kuru soğan
* yarım demet maydanoz
* 1 su bardağı pirinç
* yarım yemek kaşığı domates salçası
* tuz
* karabiber
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı nane
* ayrıca:
* yarım çay bardağı zeytinyağı
* yarım yemek kaşığı domates salçası
* kaynamış su

hazırlanması:

1. lahananın tersini çevirip koçan kısmını bıçakla koni şeklinde keserek çıkartın. yapraklarını tek tek ayırın.

2. derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. kaynayan suda lahanaları 1-2 dakika bekleterek -3 partide- kaynatın. daha sonra bunları süzgece alıp soğumaya bırakın. bu arada belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlayın.

3. sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesin. çıkan damarları -sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye- tencerenin tabanına yayın. yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun. yaprağın yan kenarlarından birini kapatıp biraz sarın, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen sarın. -sert kısımlar bazen bükülmeyebilir ama sorun değil, yine de içi taşmıyor-

4. tüm sarmaları tencereye dizin. üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. yarım yemek kaşığı domates salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökün. ayrıca sarmalarla yüze yüz gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. üzerlerine tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatın. (böylece sarmalar üste çıkamaz). su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık 20 dakika)
Ekleyen: Muhsine Bulut
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Yüksük Çorbası

Güveç / Ankara (Öveçler)
Malzemeler

Yarım çay bardağı nohut
2 yemek kaşığı kıyma
1 yumarta
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
Su
tuz
karabiber
nane
3 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı:

Nohudu yıkayıp, 1 su bardağı su ile bir gün önceden ıslatın. Su ile nohutlar yumuşayana kadar haşlayın. Undan 1/2 yemek kaşığını ayırıp, kalan una 1/2 tatlı kaşığı tuz koyun ve karıştırın. Ünün ortasını açarak, yumurtayı kırın, suyunu azar azar ekleyerek katı bir hamur hazırlayın. 2-3 dakika yoğurduktan Sonra üzerine nemli bez örtüp 5 dakika dinlendirin. Hamuru ayrılan undan kullanarak 1 milimetre kalınlıkta açıp, dikiş yüksüğü ile kesin ve dinlendirin. Kıymaya, yeterince tuz ve karabiber katarak yoğurun ve fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Teflon tavaya koyduğunuz sıvı yağda köfteleri sallayarak pembeleşinceye kadar kızartın. Salça ve geri kalan tuzu nohuda ekleyip, biraz daha su koyup karıştırın. Hamurları kaynayan karışıma katan, 10 dakika pişirin ve köfteleri ekleyin. 5 dakika daha pişirin. Tereyağını tavada eritip, naneyi ilave edin, limon suyu ile birlikte çorbanın üzerine gezdirip, kaynayınca ateşten alın.
Ekleyen: Ayşe Sezgin
Sen de koru:

0

kişi koruyor

İç Baklalı Enginar

Kısmet Lokantası / Ege ve Osmanlı Mutfağı / İzmir (Kemeraltı)

Boğaziçi Borsa / Harbiye, Lütfi Kırdar Kongre salonu altı. 0212 42001-02
Malzemeler

5 adet enginar
yarım kg iç bakla
2 soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 limon
1 kesme şeker
1 demet dereotu
tuz

Hazırlanması:

1. Soğanları ince doğrayın ve yağda hafifçe çevirin. Temizlenmiş ve tuza batırılmış, yarım limonla ovulmuş enginarları sıralayın. Tuz, şeker ve yarım limon sıkın., üstünü örtecek kadar su koyun.

2. Tencerenin ağzını önce yağlı kağıtla, sonra kapakla kapayın, ateşe bırakın.

3. Yarı pişince iç baklaları ekleyin. Tamamen pişince ateşten alın. Enginarları servis tabağına dizin, ortalarına baklaları doldurun ve bol miktarda kıyılmış dereotu serpin.
Ekleyen: Muhsine Bulut
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Sosisli Milföy Börek

Ev yapımı
4 kişilik
Malzemeler;
8 adet milföy
8 adet Apikoğlu % 100 dana kokteyl sosis
1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı;
Milföyleri buzdolabından çıkartıp iyice yumuşayana kadar bekletelim.
1adet Milföy hamurun ortasına 1 adet sosisi yerleştirdikten sonra istediğimiz şekli verelim.Tüm milföyleri bu şekilde hazırladıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alalım.
Bir yumurtanın sarısını çırpalım ve böreklerin üzerine sürelim.
200C de üzeri kızarana kadar 15-20 dakika pişirelim. Önemli not: Fırını kapattıktan sonra börekleri 10 dk. fırında bekletelim sonra servis edelim.
Afiyet olsun.
Ekleyen: ZEYNEP ÖZGÜR
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Meşhur Sivas Köftesi

Sivaslı restaurantlarında
Sivas Köftesinin özelliği etin içerisinde tuzdan başka ilave bir şeyin olmamasıdır. Et ve tuz ile birlikte kıyma haline getirilir ve yoğurulduktan sonra 1 gün dinlenmeye bırakılır. Dinlendikten sonra tekrar makinede çekilerek şekli verilir.
Pişirilmesi :
Kömür ateşinde mangal da çok güzel olur ama bu mümkün değil ise teflon tava da çok az yağ ile kızartılabilir veya fırına verilebilir.

Afiyet olsun.
Ekleyen: Bahattin GÜLER
Sen de koru:

0

kişi koruyor

ERZİNCAN ÇORBASI

Restaurant, Lokanta, Ev Yemekleri
MALZEMELER

150 gr taze fasulye
150 gr kıyma
50 gr erişte
sarmısak
maydanoz
dereotu
nane
yoğurt


HAZIRLANIŞI

Kıymayı karabiber ve tuz ile karıştırıp minik köfteler yapın. Köfteleri bir tencere de kaynattığınız salçalı suya atın. Fasulyeleri ince ince kıyıp tencereye koyun. Erişteler ve dövülen sarmısağı da koyduktan sonra fasulyeler pişinceye kadar, orta ateşte tutun.
Piştikten sonra, dereotu ve maydanozu ince ince üzerine kıyıp, çorbanın suyu ile sulandıdığınız yoğurdu ilâve edin. Bir çorba kaşığı tereyağı eritip, içinde naneyi bir iki kere çevirdikten sonra çorbanın üzerine dökün.
Ekleyen: Erdinc Bas
Sen de koru:

0

kişi koruyor

FIRIN SÜTLAÇ

Bolulu Hasan Usta
MALZEMELER

1/4 kahve fincanı pirinç unu
1/4 kahve fincanı nişasta
1 kahve fıncanı pirinç
1 su bardağı şeker
8 bardak süt
2.5 bardak su
1 gr damla sakızı
1 kahve kaşığı tuz
1 çay kasığı vanilya


HAZIRLANIŞI

Pirinci ayıklayıp, yıkadıktan sonra bir büyük bardak suyla birlikte yumuşayana dek pişirin. Yedi bardak sütü, tuzu ve dövülmüş çam sakızını ocakta kaynatıp içine pirinci ilave edin. Priç ununu ve nişastayı kalan sütle ezin. Elde ettiğiniz harcı tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştırarak süte katıp, on dakika kaynatın. Şekerini ekleyin. Karıştırıp, koyulaşana dek pişirdikten sonra sütlacı ısıya dayanıklı kaselere doldurun. Kaseleri içinde su bulunan bir tepsiye oturtup, üstleri kızarana dek pişirin.
Ekleyen: Erdinc Bas
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Aşure

1 SARAY
2 ÖZSÜT
3 BOLULU HASAN USTA
4 HACI ABDULLAH
5 KANAAT
6 SÜT-İŞ
7 KONYALI KANYON
Neler Lazım ?

* 1/2 Kg kuru fasulye
* 1/2 Kg nohut
* 1 kg buğday
* 1 su bardağı fındık
* 1 su bardağı kurum üzüm
* 1 su barğdağı kuru kayısı
* 1 su bardağı ceviz
* 1/2 su bardağı elma kurusu
* 1 portakal kabuğu rendesi
* 1 adet nar
* Tarçın
* 3 su bardağı şeker

Nasıl yapılır ?

1. Geniş bir tencereye buğdayımızı alıp kaynatıyoruz.
2. Diğer bakliyatları ayrı ayrı haşlıyoruz.

3. Haşlanmış bakliyatları buğdayın içine karıştırıyoruz.

4. Kaynatmaya devam ediyoruz.

5. Ocaktan indirmemize yakın fındıklarımızı, ufak ufak kestiğimiz kayısıları,elma kurularımızı ve üzümleri katıyoruz.

6. Renginin altın sarısı olması için bir portakalın kabuğunu rendeleyip içine katıyoruz.

7. 25-30 dakika bu şekilde piştikten sonra ocaktan alıp servis etmek istediğimiz kaselerimizin içine döküyoruz. üzerlerine fındık, ceviz, tarçın ve aşurenin olmazsa olmazı nar taneleriyle süslemesini gerçekleştiriyoruz.


Püf Noktaları,

* Eğer evinizde pekmez var ise renginin altın sarısı olması için portakal kabuğu rendesi yerine 1-2 yemek kaşığı pekmezde katabilirsiniz.

* Arzuya göre fındıkları pişerken değil sadece üzerini süslemek içinde kullanabilirsiniz..

* Tüm baklagilleri ve buğdayımızı bir gece önceden suda bekletmemiz çok daha sağlıklı sonuçlar verecektir.


Ekleyen: Hakan Birlik
Sen de koru:

0

kişi koruyor

FIRIN MAKARNA

HALANIN YERİNDE
Haşladığınız makarnaları süzgece çıkarın. Ayrı bir kap içerisinde margarini eritip, un ilave ederek çırpma teliyle karıştırın. Süt ve yumurtaları ilave edip pişirerek beşamel sos elde edin. Tepsiyi yağlayarak hazırladığımız beşamel sosa makarnaları ve tatlandırıcıları ilave ederek tepsiye dizin. 170 derece fırında pişirerek, sıcak servis yapın.
Ekleyen: Sibel Baybuğa
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Zeytinyağlı Barbunya

Hünkar Lokantası / Mim Kemal Öke Sokak. No: 21 Nişantaşı 0212 2254665-
Nisbetiye cad. No: 52 Etiler.0212 2874770-71

Hacı Salih / Tahmis cad. Kalçın sok. No: 17 Eminönü.
0212 5280390
Malzemeler:

* 1 kg. barbunya
* 4 domates, kabuğu soyulmuş, küp küp doğranmış
* 2 baş kuru soğan, doğranmış
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2 havuç
* 2,3 adet acı sivri biber
* 750 ml kaynamış su
* tuz

Hazırlanması:

1. soğanı ve biberi zeytinyağı ile kavurun. havuçları küp küp doğrayıp, tencereye ilave edin.

2. domatesleri ekleyip, ezilene kadar pişirin.

3. barbunyayı ekleyip 5 dakika karıştırın. sonra suyu ve tuzu ilave edin. kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişirin.
Ekleyen: Muhsine Bulut
Sen de koru: