Ortaya Karışık Yeni Eklenenler En Çok Korunanlar

0

kişi koruyor

Çay

Evde, çay bahçesinde
Çaydanlığın demliğine tüketilecek çay miktarına göre çay koyalım, bu genelde bardak başına 1 çay kaşığı ölçüsündedir. Sonra üzerine sadece çayları nemlendirecek kadar, mümkünse kaynamış ve soğutulmuş su ekleyelim. Çay demlemedeki püf nokta budur, su kaynarken üstteki ıslak çay da buharla demlenecek ve bu sayede çay da yanmayacaktır. Çaydanlığın altına da yeteri kadar su koyup kaynatalım. Altta kaynayan suyu 1/3 oranında demliğe ilave edelim. 5 dakika kadar da beklettikten sonra… Gelsin bardaklar, afiyet ola..
Ekleyen: Emirhan şahin
Sen de koru:

0

kişi koruyor

Türk Kahvesi

Pierre Loti Kahvesi
1 tatlı kaşığı tepeleme kahve, isteğinize göre kesme şeker ve 1 kahve fincanı soğuk suyu cezveye koyun. Cezveyi orta hararetli ateşe koyun ve tatlı kaşığı ile kahveyi 1-2 defa yavaşca karıştırın. Kahvenin köpürmesine yakın ve köpürdükten sonra da 2-3 kere karıştırın. Kahve pişince her fincana bir tatlı kaşığı köpük koyun ve cezveyi tekrar ateşe koyup kahveyi bir kez daha ısıtın.
Ekleyen: Merve Atik
Sen de koru:

0

kişi koruyor

ŞALGAM SUYU

Develi Restaurant Samatya Balıkpazarı, Gümüşyüzük Sok. No: 7, Samatya (Etiler + Kalamış) 0/212/529.08.33
MALZEMELER:

1 kg siyah havuç
1 küçük şalgam
1 tatlı kaşığı şeker
10 litre su
1 avuç dolusu bulgur unu ya da ince bulgur
1 paket yaşmaya
acı şalgam suyu için: 5-6 süs biberi ya da acı sos

YAPILIŞI:

Bulgur unu, yoksa ince bulgur, ılık su, şeker ve yaş maya ile yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır. Fermentasyon işlemi sonucunda kabaran maya tekrar yoğrulur ve temiz bir tülbent parçasının içine konup ağzı bağlanarak, bidonun dibine yerleştirilir. Yemek ayarında tuzlu ılık su hazırlanır. Havuçlar ve şalgam iyice kazınıp yıkanır. Havuç ince ince (uzunlamasına) dilimlenir. Şalgam küçük küçük doğranır. Bidonun içine havuç ve şalgam yerleştirilir. (Şalgam yoksa, sade siyah havuç ile de şalgam suyu mayalanabilir.) (Bulgur kepeği veya bulgur, yoksa simit (ince köftelik özel bulgur) da kullanılabilir.
Mayalanan şalgam suyu, serin bir yerde 10-15 gün bekletilir. Şalgam suyunun mayalanma süreci, genelde, mevsime ve ortam ısısına göre değişkenlik gösterebilmekte olup; en erken 1 hafta sonra şalgam suyunun tadına ve ekşiliğine bakıp kontrol edilmelidir. Şalgam suyu olmuşsa, içindeki tülbent çıkartılır. Şalgam suyu süzülerek, siyah havuçlar ile birlikte de servis edilir. Şalgam suyu, özellikle Adana kebap ve diğer her çeşit kebapların ve köftelerin yanında, olmaza olmaz eşlik eden içeceklerdendir. Acı şalgam arzu ediliyorsa; mayalandığında içine 5-6 tane süs biberi ya da bir miktar acı sos eklenir.

(Dikkat: Ev ortamında hazırlanan bu şalgam suyunda zamanla kef oluşması normaldir. Zira; hazır satılan şalgam sularının içinde, suyunun daha berrak ve albenili olarak tüketicilere sunulması ve ayrıca da kef oluşmasının önlenmesi amacıyla; bir çok kimyasal maddeler eklenmektedir. Ev ortamında hazırlanan şalgam suyu ise tamamen doğal ve katkısız, bir nev’i organik, daha sağlıklı bir içecektir. Kef oluşmasını önlemek için, mayalanma süreci tamamlanmış şalgam suyuna 1-2 aspirin atılabilir. Ancak bu bile kimyasal bir katkı olduğundan; kullanımdan önce üzerindeki kefi alarak atmak ve ayrıca şalgam suyunu, az miktarlarda yapmak ve de buzdolabında muhafaza edilmesi tavsiye edilir.)
Ekleyen: Çetin Ok
Sen de koru:

0

kişi koruyor

SALEP

Zeynel ; Duraksamadan söyleyebiliriz ki Caddebostan’daki Zeynel’de. Paketle satın alırsanız 2 milyon 500 bin lira ödeyeceğiniz salebi, Zeynel’de oturup içmek isterseniz 3 milyon 250 bin lira vermeniz gerekiyor. Bağdat Cad. No:302 Caddebostan. Tel: 0216 411 45 86.
2.5 çorba kaşığı şeker
yarım çorba kaşığı toz salep
2 çay kaşığı tarçın
4 bardak süt

HAZIRLANIŞI

Salep ve şekeri bir tencereye koyup iyice karıştırın. Soğuk sütü azar azar ekleyerek ezin. Karıştırarak kısık ateşte koyulaşıncaya dek 10-15 dakika kadar pişirip ateşten çekin. Bardaklara koyup üzerini tarçınla süsleyin.
Ekleyen: Çetin Ok
Sen de koru:

0

kişi koruyor

BOZA

Vefa Bozacısı

Nasıl Gidilir : Vefa Bozacısı, Gıda Maddeleri San.Tic.A.Ş.
Vefa, Katip Çelebi Cad. No:104/1 İstanbul

Karakedi Bozacısı (Eskişehir)

Nasıl Gidilir : Köprübaşı caddesinden Hamamyoluna doğru yürüyün. Has Otel aralığına girmeden çaprazda.
MALZEMELER

2 bardak bulgur
20 bardak su
2 çorba kaşığı tarçın
yarım bardak yoğurt
yarım tatlı kaşığı kuru maya
2.5 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı un
yarım çorba kaşığı vanilya

HAZIRLANIŞI

Bulguru büyükçe bir tencereye koyup 11 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece dinlendirin. Kısık ateşte 2 saat kadar pişirin.
Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun.
Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.
Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Ateşten çelip içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilınca içine yoğurt katın.
Mayayı 1/4 bardak ılık suda ezip 5 dakika kadar bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin.
Mayalı karışımı ezilmiş bulgura katıp oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın.
Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın.
Tarçınla servis yapın.
Ekleyen: Hakan Birlik
Sen de koru: